COOP KUNGSHOLMEN RUNT, 4 MAJ 2024
COOP ESKILSTUNA RUNT, 21 SEP 2024
COOP LINKÖPING RUNT, 22 SEP 2024
ANMÄLAN
LÖRDAG
21
SEP


VM-löpare KfS till Eskilstuna Runt

2022-09-06 - När Eskilstuna få ett nytt och snabbt lopp bir det finbesök. Sommarens VM-löpare Carolina Wikström och Hanna Lindholm aviserar start på lördagens Eskilstuna Runt. Likaså landslagets Daniel Lundgren och hemvändande Olle Walleräng.

Nya KfS Eskilstuna Runt får sin premiär klockan 15 på lördag. Med start, varvning och mål i Stadsparken ringlar sig den helt flacka banan runt Klosters Kyrka nya Mälardalens Universitet, Munktellbadet och Smörtorget på sin väg längs med ån i Smestan. Ett varv mäter fem kilometer, men det springs även i dubbla varv i milklassen, där prispengarna hägrar.

Just den snabba banprofilen har lockat några av Sveriges bästa löpare. Främst av de alla är Carolina Wikström, 22.a på maratonloppet på OS i fjol, som även sprang VM i somras. Så sent som i söndags sprang hon sitt första lopp efter mästerskapet, och vann Tjejmilen. På Stockholms gator fick hon revansch på Hanna Lindholm, som passerade Carolina på VM-marans upplopp. Nu blir det Hannas tur att utkräva revansch när båda aviserar start på Eskilstuna Runt.

Hanna sprang även EM i maraton, bara fyra veckor efter VM, där hon blev Nordens bästa löpare. I det EM-laget ingick också Sanna Mustonen, även hon har intentionen att starta höstsäsongen i Eskilstuna. Tillsammans med Turebergs landslagslöpare i terräng, Hanna Bergström, och IK Akeles Frida Michold (trea på SM i trail denna sommar) blir det vasst motstånd för hemmalöparna Pernilla Elmgren (Topp-8-placeringar på SM), från arrangerande Ärla, och Josefine Johnsson, Eskilstuna FI, femma på Norrköpings Stadslopp häromveckan.

– Om alla ställer sig på startlinjen blir det ett bättre startfält än vad det var på SM 10 000 meter, för en månad sen i Norrköping. Det är särskilt kul med tanke på att det har varit oerhört svårt att få de bästa löpartjejerna att tävla samfällt denna sommar. Det har varit som att pandemin strypt den verksamheten, berättar maratonlandslagets ledare Lorenzo Nesi, som hjälpt till med elitrekryteringen.

Olle kommer hem
Det kommer att gå snabbt på herrsidan också. Eskilstunas stora stjärna Adhanom Abraha har kommit i gång med träningen. Den evigt unge 45-åringen krossade i augusti det svenska veteranrekordet på både 10 000 meter och 10 km landsväg inom loppet av tre veckor. Däremellan besegrade han ytterligare en VM-löpare, David Nilsson, på det lopp som gick på Vasaloppspårens sista tre mil, in till Mora.

Men kan han slå Olle Walleräng, med rötterna i Råby-Rekarne? Den 14-faldige SM-medaljören debuterade på maratondistansen med den äran i Stockholm i juni, där han slutade tvåa. Olle har fyra segrar på KfS Kungsholmen Runt, som är Eskilstuna Runts moderslopp. Lördagen blir en brygga mot fler väglopp i utlandet på längre distanser som Olle planerar i höst.
Anmälda är även Daniel Lundgren, tre gånger svensk mästare, som i sommar sprungit milen under 29 minuter och John Foitzik, som likt Daniel sprungit för det svenska terränglandslaget och på EM inomhus.


Abraha har vunnit KfS Kungsholmen Runt - ska han vinna även Esklistuna Runt? Foto: DECA Text & Bild

Knattarna börjar klockan 12
Kalaset i Stadsparken inleds redan klockan 11 med cirkusskola och knattelopp klockan 12. Barnaktiviteterna fortsätter hela eftermiddagen fram till vuxenloppens start kl 15.00. Ryktet säger till och med att Fantomen kommer att dyka upp. Vem vet vilka fler figurer som kommer att synas i Eskilstuna på lördag?